Kwasy omega 3 – dlaczego są tak ważne?

Istnieje wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Są to różnego rodzaju witaminy, minerały, składniki budulcowe, dostarczające energii i regulujące różne procesy zachodzące w ludzkim ciele. Bardzo ważną grupę składników stanowią kwasy omega 3, które charakteryzują się szerokim, korzystnym oddziaływaniem na ludzki organizm. 

Omega 3 to nic innego jak nienasycone kwasy tłuszczowe, które są również nazywane niezbędnymi (skrót to NNKT). Warto pamiętać, że kwasy omega 3 są wytwarzane jedynie w niewielkich ilościach przez ludzki organizm. Średnio typowy organizm ludzki jest w stanie wyprodukować takie kwasy zaspokajające około 8% zapotrzebowania. Istnieją jednak pewne rodzaje kwasów omega 3, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować ze względu na brak odpowiedniego enzymu wiążącego takie kwasy. Niedobór takich składników prowadzi do różnych, poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Jedynym sposobem uzupełniania braków jest dostarczanie takich kwasów razem z pożywieniem.

Kwasy omega 3 i ich właściwości

Kwasy tłuszczowe omega 3 są bardzo ważne, ponieważ to właśnie one przyczyniają się do prawidłowego działania narządów w ludzkim organizmie. Oprócz tego są one elementami budującymi błony komórkowe, układ nerwowy oraz mózg. Dzięki nim organizm prawidłowo wykonuje procesy związane z widzeniem, produkcją hormonów tkankowych czy też z ogólnym wzrostem i rozwojem. Kwasy omega 3 są również ważne w procesach budowy hormonów płciowych i kory nadnerczy oraz kwasu żółciowego. Spełniają bardzo ważną funkcję w regulacji procesów zachodzących w ludzkim układzie krążenia.

W związku z powyższymi informacjami, nikogo nie powinien dziwić fakt, że kwasy omega 3 są uznawane za jedne z najważniejszych składników odżywczych. Odpowiednia ilość takich kwasów tłuszczowych pomaga zmniejszać stany zapalne, a także zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych, układu krwionośnego, nerwowego, stawów, itp. Kwasy omega 3 wpływają korzystnie na odporność oraz pamięć. Mogą również pomagać w walce z niechcianymi kilogramami.

Gdzie szukać kwasów omega 3?

Jak już zostało wcześniej wspomniane, kwasy omega 3 są dostarczane do organizmu razem z pożywieniem. Do najważniejszych źródeł tych składników odżywczych zaliczane są tłuste ryby żyjące w morzu, takie jak śledź, łosoś, makrela, sardynki czy też szprot. Kwasy omega 3 można również znaleźć w tranie, owocach morza, glonach, oleju lnianym, rzepakowym, sojowym, słonecznikowym, kukurydzianym czy też w orzechach włoskich. Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinno się spożywać posiłki bogate w takie kwasy.

Niestety nie każdy lubi lub może spożywać wspomniane wyżej produkty. Na rynku można znaleźć wiele suplementów pozwalających na uzupełnianie takich kwasów. Dobrym pomysłem jest również spożywanie produktów spożywczych wzbogacanych o takie składniki. Są to między innymi różnego rodzaju margaryny i masła, które zaspokajają większość zapotrzebowania na kwasy omega 3, które razem z takimi produktami są doskonale przyswajane przez organizm ludzki.

Dodaj komentarz