Na rynku dostępne są różnego rodzaju mąki do pieczenia chleba. Ich wybór jest spory, przez co wiele osób ma problem z dobraniem odpowiedniej. Warto zwracać uwagę nie tylko na typ, ale też na producenta. Celem jest przecież dobranie najlepszego produktu do pieczenia chleba.
Mąka do pieczenia chleba – co warto wiedzieć?
Wybór właściwej mąki do pieczenia chleba jest kluczowy dla uzyskania pożądanego smaku, wyglądu wypieku oraz konsystencji. Istnieje kilka wskazówek mogących pomóc w doborze najlepszego produktu tego rodzaju. Bardzo istotny jest typ mąki. Obecnie dostępnych jest bardzo dużo jej rodzajów. Każdy z nich ma inną zawartość białka, skrobi oraz glutenu. Warto jednak wiedzieć, że najczęściej stosowanymi rodzajami mąk do pieczenia chleba jest mąka pszenna i żytnia. Do tego dolicza się też różnego rodzaju mieszanki. Warto zaznaczyć, że mąka pszenna zawiera więcej glutenu, co sprawia, że wypieki z takiej mąki są bardziej elastyczne i sprężyste. Żytnia natomiast ma go mniej i jest cięższa. Efektem tego jest to, że chleb ma charakterystyczny, intensywny smak.
Bardzo ważny jest typ mąki. Każdy jej rodzaj dostępny jest w różnych typach. Wiele zależy tutaj od zawartości składników, takich jak białka, skrobia i gluten. Im wyższy numer typu, tym mniej białka i glutenów w mące. Typ 550 lub 650 to mąki najczęściej wybierane do pieczenia chleba. Warto też wspomnieć o glutenie, który jest białkiem. Odpowiada on za elastyczność ciasta i odpowiednie wyrośnięcie chleba. W zależności od rodzaju i typu mąki, zawartość glutenu może się różnić. Dla chleba ważna jest mąka o jego wysokiej zawartości. Dzięki temu chleb będzie miał właściwą strukturę.
Inne ważne kwestie
Okazuje się, że świeżość mąki ma wpływ na jakość wypieku. Niestety sporo osób o tym nie wie. Warto wiedzieć, że mąka traci swoje właściwości z czasem, dlatego najlepiej wybierać mąkę świeżo zmieloną lub nie starszą niż 3 miesiące. Istotne są też pozostałe składniki. Jak się okazuje, w przypadku mieszanki mąk do pieczenia chleba warto zwrócić uwagę na pozostałe składniki, takie jak dodatki do mąki, np. otręby. Nierzadko dodaje się też słonecznik. W zależności od preferencji smakowych można wybierać różne mieszanki tego produktu.
Wybór najlepszej mąki do pieczenia chleba zależy od preferencji smakowych oraz od indywidualnych potrzeb. Ważne jest, aby wybrać produkt tego rodzaju o wysokiej zawartości glutenu, świeżą oraz dobrze dopasowaną do rodzaju i typu pieczonego chleba.
Istotny jest też typ pieczonego chleba. Może to wpłynąć na wybór mąki. Jeżeli celem jest upieczenie chleba pszennego, który ma chrupiącą skórkę i miękkie, wilgotne wnętrze, najlepiej zakupić mąkę pszenną z wysoką zawartością białka oraz glutenu. Ważna jest też marka. Wybierając mąkę do pieczenia chleba, najlepiej postawić na renomowanego producenta. Nie warto też na niej oszczędzać. Wysokiej klasy mąka pozwoli upiec przepyszny chleb, co jest przecież celem wielu osób.