Blendery kielichowe to niewielkie, ale bardzo funkcjonalne sprzęty AGD. Przed podjęciem decyzji o zakupie trzeba dokładnie przeanalizować swoje oczekiwania. Wielkość kielicha, moc oraz materiał, z którego jest wykonane urządzenie trzeba dokładnie zweryfikować, by być zadowolonym ze swojego wyboru.
Moc blendera – dlaczego jest tak ważna?
Blender kielichowy to urządzenie, które wyposażone jest w specjalne naczynie przeznaczone do rozdrabniania. Jest to urządzenie stacjonarne, które nie wymaga trzymania w rękach.
Wybierając blender kielichowy (https://www.neo24.pl/maleagd/blendery/blenderykielichowe.html) w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na moc urządzenia. To dzięki niej praca będzie łatwa i przyjemna, a produkty, w krótkim czasie, będą dokładnie rozdrobnione.
Najlepsze blendery kielichowe mają moc nawet 2000W. Taki sprzęt przeznaczony jest do zadań specjalnych. Bez problemu zetrze orzechy czy ziemniaki i jednocześnie doprowadzi do płynnej, kremowej konsystencji.
Blender kielichowy o mocy 1000W poradzi sobie z takimi zadaniami jak zrobienie pasty z ciecierzycy czy awokado. Potrafi również rozprawić się z orzechami, które są dosyć twarde. Dzięki niemu można uzyskać gładką masę bez grudek. Pokruszy również kostki lodu.
Blendery kielichowe o mniejszej mocy czyli od 350 do 500 W poradzą sobie ze zrobieniem jogurtu z owocami, smoothie z owoców i warzyw czy pokruszą nasiona. Trzeba jednak pamiętać, że blendery kielichowe o najmniejszej mocy służą do rozdrabniania stosunkowo miękkich warzyw i owoców. Warto również zwrócić uwagę, że sprawdzają się, gdy chcemy wyłącznie sporadycznie ich używać. Osoby, które planują często korzystać z blendera powinny zdecydować się na te modele, które mają większą moc.
Funkcje dodatkowe
Wybierając blender kielichowy warto również zwrócić uwagę na kilka dodatkowych aspektów.
Przydatnym udogodnieniem jest regulacja prędkości obrotów, dzięki niej można ustawić taką moc na jakiej nam zależy w danym momencie. Istnieje również możliwość zmiany trybu pracy w trakcie mielenia, dzięki czemu masa, która powstanie będzie dokładnie taka, jak ma być.
Warto również zwrócić uwagę, czy blender wyposażony jest w tryb pulsacyjny. Jest to wyjątkowo przydatne, gdy zależy nam, by wymieszać produkty.
Warto również wybierać blendery kielichowe wyposażone w dodatkowe końcówki. Malakser to specjalna końcówka, która ułatwia krojenie warzyw i owoców na sałatki, surówki czy na placki. Końcówka do frytek świetnie radzi sobie nie tylko z ziemniakami, ale również batatami, selerem czy marchewką.
Wybierając blender kielichowy w pierwszej kolejności należy określić dokładnie swoje potrzeby. Osoby, które chcą używać blendera wyłącznie sporadycznie i tylko do robienia smoothie lub jogurtów owocowych mogą zdecydować się na blender o mniejszej mocy. Jednak osoby, którym zależy na zróżnicowanych posiłkach powinny pomyśleć o urządzeniu, które ma większą moc i więcej funkcji. Dzięki temu praca będzie szybsza, a potrawy będą miały idealną konsystencję.