Salami – do czego można dodać?

Salami na polskich stołach gości najczęściej jako dodatek do pizzy bądź kanapek. Szkoda, bowiem możliwości zastosowania salami są zdecydowanie większe. Niepowtarzalny smak salami świetnie komponuje się z warzywami. Nada wyraźnego charakteru każdej wiosennej sałatce. Produkt ten jest również bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Do czego można więc dodawać salami?

Salami to tak naprawdę nie szynka a ….kiełbasa!

Zanim skupimy się na zastosowaniu salami https://e-spar.com.pl/kategoria/salami/770 w rodzimej kuchni najpierw powiedzmy czym w istocie jest ten rarytas. Najprościej rzecz ujmując jest to rodzaj suchej, wędzonej kiełbasy. Polska kuchnia od stuleci kiełbasą stoi. Nic więc dziwnego, że salami trafiło w nasze upodobania. Oczywiście daleko jej do tłustej, soczystej polskiej kiełbasy wieprzowej.

Salami przywędrowało do polski z Włoch. Oprócz wieprzowiny znajdziemy w jej składzie dziczyznę, niekiedy mięso pochodzenia końskiego czy drobiowego. Najlepszy rodzaj salami to ten pozbawiony sztucznych dodatków. Długo dojrzewające salami, odpowiednio przyprawione jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dobre salami to, to sowicie dosolone. Stąd też nazwa salami pochodzące o włoskiego słowa sól- „sale“. Jest bogatym źródłem witamin, żelaza czy białka.

 

Salami na kanapkę i nie tylko

W naszym kraju salami stanowi najczęściej składnik kanapek. Istnieje cała masa wariantów ich tworzenia, tak naprawdę uzależnione jest to tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Świetnie smakują kanapki z salami i oliwkami, to wręcz kwintesencja kuchni włoskiej. Salami to też idealny pomysł na przekąski. Do łask wracają koreczki imprezowe. Na wykałaczkę nabijamy salami, dobrej jakości ser pokrojony w kostkę oraz warzywa -do wyboru mamy paprykę, pomidora, ogórki, oliwki. W postaci imprezowych przekąsek może też wystąpić chleb, najlepiej włoska ciabatta z dodatkiem kopru, masła salami oraz oliwek.

 

Salami jako dodatek dania głównego

Nie trzeba wysilać się na oryginalność, salami jako dodatek do dania głównego najlepiej sprawdza się w połączeniu z pizzą. Znajdziemy ją w każdej pizzerii, możemy również pokusić się o własnoręczne stworzenie pizzy. Jeśli zależy nam na zdrowszej propozycji to warto postawić na makaron z salami. Wyrazisty smak tej włoskiej kiełbasy można podkreślić dodając czosnek, plus warzywa- ich wybór zależy tylko od nas. Najlepiej inspiracji na wykorzystanie salami szukać w kuchni włoskiej. Prosty i szybkie w przygotowaniu jest tagliatelle z salami. Wystarczy makaron, ser, trochę śmietany i danie w pół godziny jest gotowe. Do czego pasuje salami? Całą masę inspiracji jak była już mowa znajdziemy w kuchni włoskiej. Salami to doskonały dodatek do panini. Jest to rodzaj włoskiej zapiekanej kanapki.

 

Salami świetnie komponuje się nie tylko z makaronem. Gdy chcemy podkreślić smak sałatki to właśnie, to mięso będzie idealnym wyborem.

 

Salami pasuje zarówno do polskiej sałaty stołowej, lodowej, rzymskiej jak i do rukoli. Możemy postawić na polskie wariacje sałatek z udziałem salami. Dodajemy pomidory koktajlowe, rukolę, oliwki, trochę słonecznika, makaronu penne oraz sosu na przykład balsamicznego i danie gotowe. Możemy też postawić na spolszczone wersje sałatki z salami. Brokuły, jajka, pomidorki, trochę jogurtu i majonezu plus salami. Jak widać salami pasuje nie tylko do kanapek.

Dodaj komentarz