Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?

Już kiedy jesteśmy dziećmi, rodzice i inni ludzie mówią nam, że musimy jeść warzywa i owoce. Dorastamy więc z tym poglądem, z mniejszym lub większym entuzjazmem sięgając po jabłka, gruszki czy brokuły. Dlaczego jednak trzeba jeść? Co tak cennego zawierają, że pozwalają zachować dobre zdrowie?

Warzywa i owoce w walce o lepszą odporność

Dietetycy i specjaliści od żywienia twierdzą, że warzywa i owoce trzeba jeść codziennie, gdyż

dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Powinno się je dodawać do każdego posiłku, a trzy porcje warzy dziennie to obowiązek. Wśród owoców (https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/warzywa-i-owoce/41) polecane są tradycyjne jabłka, które doskonale radzą sobie z biegunką i niestrawnością, zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Ocet jabłkowy wzmaga trawienia, ale trzeba go pić z ostrożnością. Zawarty w jabłkach błonnik reguluje pracę jelit i chroni przed zaparciami. Polecane są także grejpfurty, które uzupełniają dietę o polifenole, chroniące system obronny organizmu przed wolnymi rodnikami. Są też źródłem kwasów organicznych i bioflawonoidów, które są napędem dla naszego systemu odpornościowego. Przez cały rok w sklepach są smaczne gruszki, które dostarczają organizmowi dużą dawkę potasu, błonnika, żelaza oraz mnóstwa witamin.

Co cennego zawierają najpopularniejsze warzywa i owoce?

Bogata w karoteny (prowitamina A i witamina E) jest dynia, którą można podawać w formie zup czy placków. Można ją także zamrozić jesienią (wtedy osiąga maksymalny wzrost), by zimą mieć pyszną dawkę witaminy C, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Warto ją jeść jak najczęściej, a można ją podawać w formie zupy, placków czy smacznych musów. Jedzmy także kapustę, która poprawia wygląd włosów i podnosi odporność, jest także źródłem witaminy C i kwasu askorbinowego. Zawiera także komplet niezbędnych dla zdrowia witamin: z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny, bardzo dużo wapnia, magnezu i potasu, żelazo i kwas foliowy. Zimą warto jeść kiszoną kapustę, którą otrzymuje się w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus. Wśród zjadanych o tej porze roku owoców i warzyw jest uważana za najzdrowszą, gdyż ma bardzo dużo witaminy C. Poza tym, zawiera witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Wiele osób słusznie sięga po sok z kiszonej kapusty, który pobudza do działania soki trawienne, więc pozwala zwalczyć skutki zatrucia alkoholowego. Pijmy go częściej, bo dostarcza organizmowi cennych substancji, ale również łagodzi kaszel i pobudza apetyt. Jako dzieci pewnie nie lubiliśmy szpinaku, ale trzeba go jeść, bo ma dużo witaminy C i żelaza, a można go przygotować na wiele smacznych sposobów. Dodajmy do niego czosnek, który obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, a także działa przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie.

Warzywa i owoce to najlepsze źródło witamin i mikroelementów, więc powinny być podstawą naszej diety. Jeśli mamy problem z ich jedzeniem, róbmy z nich smaczne soki i zupy, a na pewno będziemy zdrowsi.

Dodaj komentarz