Zdrowe odżywianie jest w ostatnim czasie bardzo popularne. Wiele się mówi o produktach wysoko przetworzonych i fast foodach, które niekorzystnie wpływają na organizm. Warto także zmniejszyć spożycie świeżego pieczywa, które jest dość tuczące, a przy tym nie zawiera wielu cennych składników. Czym można je zastąpić? Idealnym rozwiązaniem jest chrupkie pieczywo.
Chrupkie pieczywo zamiast chleba i bułek
Pieczywo chrupkie jest doskonałym zamiennikiem świeżego chleba. Można je znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Dostępne jest chrupkie pieczywo pszenne, żytnie i mieszane. Dostępne są produkty z dodatkiem błonnika, słonecznika i różnego rodzaju ziaren. Nadaje się do codziennego spożycia. Jest także znakomitą dietetyczną przekąską, którą mogą jeść osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Na każdym opakowaniu można przeczytać dokładny skład, którego często brakuje na zwykłym pieczywie.
Chrupkie pieczywo – czy jest na pewno zdrowe?
Pieczywo chrupkie wytwarza się najczęściej z tych samych składników, co chleb. Do produkcji używa się mąki pszennej lub żytniej. Dużą zaletą tego produktu jest zawartość błonnika, który doskonale reguluje pracę jelit. Dodatkowo pieczywo jest lekkostrawne i może być przechowywane znacznie dłużej niż zwykły chleb. Producenci oferują szeroką gamę smakową i tak można znaleźć pieczywo z dodatkiem oliwek, pieczywo kukurydziane, razowe lub żytnie. Liczne badania wskazują, że jest to zdrowy i smaczny zamiennik świeżego pieczywa, które dodatkowo wspomaga walkę z nadmiarowymi kilogramami.
Jak jeść pieczywo chrupkie?
Chrupkie pieczywo można z powodzeniem stosować w formie kanapek, zastępując kromkę chleba. Można posmarować je masłem, dżemem lub zrobić kanapkę z pomidorem, szynką i serem żółtym. Nadaje się także do piekarnika w formie tostów. Wystarczy pokroić pieczarkę, zetrzeć ser i włożyć na kilka minut do nagrzanego pieca. Pyszne śniadanie lub kolacja są gotowe w kilka chwil. Pieczywo nadaje się także w formie przekąski. Można je spakować do torby i zabrać do pracy. Smakuje świetnie samodzielnie. Warto po nie sięgnąć, siedząc wieczorem przed telewizorem zamiast chipsów.
Czy pieczywem chrupkim można się najeść?
Wiele osób myśli, że ciężko jest zastąpić chleb na śniadanie czy kolację. Jednak chrupkie pieczywo idealnie się do tego nadaje. Jedna kromka chrupkiego pieczywa dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a dzięki błonnikowi pozwala szybko zaspokoić głód. Można wybrać idealny smak dopasowany do własnych upodobań. Warto także zwrócić uwagę na produkty ekologiczne, które zostały wyprodukowane z certyfikowanych składników uprawianych bez użycia sztucznych nawozów.
Jak wybrać chrupkie pieczywo?
W sklepach jest duży wybór tego typu produktów. Przede wszystkim należy wybrać taki produkt, który nie zawiera dodatków spożywczych w postaci barwników czy aromatów. Można wybrać cienkie kromki pieczywa żytniego lub pszenne nieco grubsze. Zarówno jedne, jak i drugie nadają się do spożycia samodzielnie lub w formie kanapki.